Чому трюфель коштує як тижнева відпустка за кордоном?

Із дитинства ми звикли асоціювати слово «трюфель» з певними шоколадними цукерками. Звичайно, такі цукерки не коштують дорожче золота. Але сьогодні ми поговоримо про справжній трюфель.

Трюфель – це такий різновид грибів, який вважають справжнім делікатесом. Його бажають придбати шеф-кухарі кращих ресторанів. І не дарма, адже трюфелі мають надзвичайно насичений смак та витончений аромат. Його не використовують як окрему страву, він радше служить природним підсилювачем смаку. Трюфель можна додати навіть до супу якого-небудь, наприклад, сирного крем-супу. Безумовно, і ціна цьому делікатесу відповідна.

Чорний трюфель

Чорні трюфелі, переважно 6-12 см у діаметрі, ростуть у землі біля дубів на гірських схилах. Відрізняються стійким і дуже виразним ароматом і горіховим присмаком.

Білий трюфель

Білі трюфелі, 2-8 см у діаметрі, можуть рости в землі біля дубів та деяких хвойних дерев. Гурмани цінують їх більше, тому що їхній смак та аромат поєднуються в одне ціле та не можуть існувати окремо один від одного.

Ціна чорних трюфелів варіюється від €200 до €800, а білі можуть досягати більше €2000. Такий високий прайс пояснюється тим, що грибам потрібно 5-6 років для того, щоб дозріти і ввібрати в себе поживні речовини з кори дерев.

Читайте також: Як готувати борщ?

Трюфелі ростуть по одному, і їх дістають із-під кореня дерева так, щоб не пошкодити. Для того, щоб знайти їх, раніше використовували спеціальних свиней, але оскільки свині почали їсти ці плоди, згодом почали використовувати собак із чутливим нюхом. Якщо ж чорні трюфелі можна вирощувати на фермі, то білі трюфелі ні. До того ж, їх можна знайти лише з жовтня по січень.

Цікаво: білий трюфель був проданий на аукціоні Італії за 200 тисяч доларів. Покупцем гігантського делікатесу став засновник мережі казино Macau, мільярдер Стенлі Хоу.

Лілія Іванова

Фото: Reuters

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *